جزئیات معاملات سهام بر مبنای توافق با یکدیگر در تابلو توافقی منتشر شد و معاون بازار های خارج از بورس فرابورس ایران در خصوص مکانیزم معاملات این بازار توضیح داد.
بهنام محسنی معاون بازارهای خارج از بورس فرابورس ایران در خصوص معاملات سهام بر مبنای توافق با یکدیگر در تابلو توافقی گفت:هیات مدیره سازمان بورس در راستای انسجام بخشی به شرکتهای جدید مشمول ماده 36 قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، تابلو توافقی را تشکیل داده است، در این تابلو سهام شرکتهای جدیدالورود یعنی سهام شرکتهایی که به تازگی بر اساس قانون مذکور در فرابورس ایران قابل معامله میشوند، اما پیش از آن در بورس یا فرابورس پذیرش نشده و در نتیجه سابقه لغو پذیرش ندارند، به صورت توافقی معامله خواهند شد.
از بازار بیشتر توافقی بدانیم
وی گفت: تابلو توافقی یک تابلو در بازار سوم فرابورس است که مکانیسم معاملات آن توافقی بوده و بر پایه حراج نیست؛ یعنی افراد بر مبنای توافق با یکدیگر در یک سامانه معاملاتی به نام سامانه توافقی، نقلوانتقال سهام و حق تقدم سهام متعلق به خود را ثبت میکنند که ثبت نقلوانتقالات از طریق ایستگاههای کارگزاران عضو فرابورس انجام میشود و دسترسی برخط یا آنلاین در معاملات تابلو توافقی وجود ندارد.
محسنی در مورد شرکتهایی که مشمول ماده 36 قانون احکام دائمی هستند اما قبلا در یکی از بازارهای بورس تهران یا فرابورس ایران پذیرش و سپس لغو پذیرش شدهاند، افزود: سهام و حق تقدم سهام همه این شرکتها در بازار پایه معامله میشود در حالی که شرکتهایی که سابقه لغو پذیرش نداشتهاند با شرایطی به بازار توافقی راه پیدا خواهند کرد.
یک استثنا در مورد شرکت های لغو پذیرش...
وی با اشاره به این که صرفا شرکتهای دارای سابقه لغو پذیرش به بازار پایه راه مییابند، یک استثنا را در این باره مطرح کرد و گفت: در این میان نقل و انتقال سهام و حق تقدم خرید سهام برخی شرکتها که از نظر ترکیب سهامداری شرایطی دارندکه امکان انجام معاملات آنها به صورت توافقی وجود ندارد، به تشخیص کمیته درج از طریق دیگر تابلوهای بازار پایه انجام خواهد شد.
محسنی از تفاوتهای مهم بازار پایه و بازار توافقی را نحوه انجام معاملات عنوان کرد و گفت: معاملات در بازار پایه بر اساس حراج است و سامانه معاملات به صورت خودکار در قیمتهای برابر، سفارشهای قابل تطبیق را منطبق کرده و معاملات انجام میشود؛ اما در سامانه توافقی، قیمتهای برابر به صورت خودکار تطبیق داده نمیشود بلکه نحوه ثبت نقلوانتقالات بر مبنای توافقی است که بین خریدار و فروشنده خواهد بود.
معاون بازارهای خارج از بورس فرابورس ایران ادامه داد: هیات مدیره فرابورس در خصوص جزئیات ریزساختارها از جمله دامنه نوسان، روزهای انجام معامله، حجم مبنا، حداقل حجم هر سفارش و ... در تابلو توافقی بازار سوم تصمیمگیری خواهد کرد و پس از تصویب این موارد، اطلاعرسانیهای لازم در این زمینه صورت میگیرد.